"Η γροθιά του διαφωτισμένου” Λούο Χαν Τσουάν 罗汉拳 (Luo Han Quan)

Η αρχική μορφή της οικογένειας των μορφών Λούο Χαν 罗汉 (Luo Han) "Η γροθιά του διαφωτισμένου", περιείχε 18 τεχνικές και δεξιότητες των χεριών, που δημιούργησε ο πρώτος πατριάρχης του βουδισμού Τσαν, Μπόντι Ντάρμα γνωστός στην κινεζική με το όνομα Τα Μο 达摩 (Da Mo) και την ονόμασε Λούο Χαν Σίπα Σόου 罗汉十八手 (Luo Han Shi Ba Shou) "Οι 18 τεχνικές χεριών του διαφωτισμένου", που βελτιώθηκε και αναπτύχθηκε μέσω των ετών πρακτικής. Αργότερα μεγάλοι δάσκαλοι του ναού Σαολίν, ανάμιξαν μέσα στην Λούο Χαν Σίπα Σόου τεχνικές από τη μορφή Τσανγκ Τσουάν 长拳  (Chang Quan) "H μακριά γροθιά", Ντουάν Τσουάν (Duan Quan) "Η ξαφνική γροθιά" και Σιν Γι Τσουάν 形意拳 (Xin Yi Quan) "Η τέχνη της καρδιάς και του μυαλού", για να δημιουργήσουν τη μορφή Σιάο Λούο Χαν Τσουάν 小罗汉 (Xiao Luo Han Quan) "Η μικρή γροθιά του διαφωτισμένου" που περιέχει 27 δεξιότητες και την Τα Λούο Χαν Τσουάν 大罗汉 (Da Luo Han Quan) "Η μεγάλη γροθιά του διαφωτισμένου" που περιέχει 108 δεξιότητες.
 
Στο ναό Σαολίν στην αριστερή πλευρά του κύριου προαυλίου, υπάρχει το μουσείο του ναού. Εκεί κάποιος μπορεί να βρει περισσότερα από 200 ξύλινα και πέτρινα αγάλματα των μοναχών Σαολίν σε καθημερινές εργασίες του ναού, ακόμη και μοναχούς που ασκούνταν στην Λούο Χαν Σίπα Σόου του δασκάλου Τα Μο.
 
Η μορφή Λούο Χαν Τσουάν "Η γροθιά του μαθητή του Βούδα" που περιέχει 54 δεξιότητες, δημιουργήθηκε από τους μοναχούς στο ναό Σαολίν από την προσοχή και τη μίμηση των διαφορετικών μορφών και έκφρασης αγαλμάτων που ασκούσαν τη Λούο Χαν Σίπα Σόου του Τα Μο και μέσω του διαλογισμού. Πρόσθεσαν σε αυτές τις μετακινήσεις και τις δεξιότητες της μάχης. Υπάρχουν πολλοί μάχιμοι μοναχοί μεταξύ των γενεών Σαολίν που ήταν διάσημοι για την Λούο Χαν Τσουάν. Ο καλύτερος στη σύγχρονη περίοδο ήταν ο μοναχός Σι Μιάο Σινγκ 釋妙兴 (Shi Miao Xing 1891 - 1927). Ο μοναχός Μιάο Σινγκ είχε κληθεί "Σιδερένιος αρχιερέας". Ήταν ντόπιος από την πόλη Ντενγκ Φενγκ 登封 (Deng Feng) στην επαρχία Χο Ναν 河南 (He Nan) και ήξερε πολύ καλά τις δεξιότητες της μάχης. Όποτε υπήρχαν αμφισβητίες για τις πολεμικές τέχνες Σαολίν, ο αναπληρωτής ηγούμενος Σι Χανγκ Λιν 释恒林 (Shi Heng Lin 1865 - 1923) του ναού θα ανέθετε στον μοναχό Μιάο Σινγκ να τους συναντήσει. Ο Μιάο Σινγκ στις αναμετρήσεις του στάθηκε αήττητος χρησιμοποιώντας την Λούο Χαν Τσουάν, κερδίζοντας κατά συνέπεια το σεβασμό μεταξύ άλλων μοναχών.
 
Τα χαρακτηριστικά της μορφής Λούο Χαν είναι σαφή και απλά. Συνδυάζει την απλότητα με την ομορφιά των εκφράσεων Λούο Χαν. Κρύβει τις μαχητικές δεξιότητές του και τις Λούο Χαν - ομοειδείς ενέργειες. Οι κινήσεις είναι ομαλές άνετες και διαδίδουν προς τα έξω ευδιάκριτους ρυθμούς με τη συνεργασία και το συντονισμό της επίθεσης και της υπεράσπισης. Όταν κάποιος την ασκήσει για πολύ, η μορφή Λούο Χαν μπορεί να ενισχύσει τη διάπλαση, να τονίσει ψηλά το σώμα, να δώσει τις δεξιότητες μιας αυτοάμυνας και τις ασθένειες θεραπείας.

Εν ενεργεία, οι μαχητές της Λούο Χαν μπορούν να είναι τόσο μαλακοί όσο τα κλαδιά της ιτιάς, τόσο ευκίνητοι όσο ένας έξυπνος πίθηκος που πηδά πέρα από ράχες βουνών, τόσο δυνατός όσο ένα λιοντάρι και τόσο ισχυρός όσο ένας δράκος που ανακατώνει τη θάλασσα. Σύμφωνα με τις παροιμίες πρακτικής της μορφής Λούο Χαν, το κεφάλι του μαχητή είναι όπως το κύμα, τα χέρια είναι όπως τους μετεωρίτες, το σώμα όπως ένα κλαδί ιτιάς, τα πόδια είναι όπως ο κεραυνός και τα χτυπήματα τους είναι ωθήσεις από το μυαλό που παράγει δύναμη σε όλο το σώμα. Πρέπει να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν τα χτυπήματα είναι ουσιαστικά ή κενά. Η ελεύθερη εφαρμογή των δεξιοτήτων της μορφής μπορεί να επιτευχθεί μέσω των ετών πρακτικής και άσκησης.
 
Πολλές κινεζικές πολεμικές τέχνες, παραδοσιακές και όχι, περιλαμβάνουν την Λούο Χαν Σίπα Σόου ή την Λούο Χαν Τσουάν στο περιεχόμενό τους. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση και καμία ομοιότητα μεταξύ αυτών και της Σαολίν Λούο Χαν Σίπα Σόου ή της Σαολίν Λούο Χαν Τσουάν. Η μορφή Λούο Χαν είναι το ύφος κληρονομιάς του μοναδικού ναού Σαολίν.
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών