Ενεργειακή άσκηση "Τσι Κουνγκ" και η υγεία της σπονδυλικής στήλης

Είναι γνωστό ότι πολλές παθήσεις ξεκινούν από την κακή κατάσταση της σπονδυλικής στήλης, λάθος στάσεις, κακές συνήθειες, βάρη, καθιστική ζωή προκαλούν πόνους στον αυχένα (αυχενικό), πόνους στη μέση (οσφυαλγίες) πόνους στα πόδια (ισχιαλγία), στα χέρια (βραχιαλγία) επίσης διαταραχές ούρησης, αφόδευσης και σεξουαλικής λειτουργίας κ.α. Οι σπόνδυλοι επίσης αποτελούν την βάση που δικτυώνεται το κεντρικό νευρικό σύστημα, υπεύθυνο για τις ζωτικές λειτουργίες των οργάνων μας, συνεπώς η καλή κατάσταση της ραχοκοκαλιάς επιδρά στα αισθητήρια όργανα και στα σπλάχνα του οργανισμού μας που ελέγχονται από αυτό. Βάσει της σπουδαιότητας της σπονδυλικής μας στήλης για την υγεία καταλαβαίνουμε γιατί οι ενεργειακές ασκήσεις - Ρουάν Τσι Κουνγκ 软气功 (Ruǎn Qì Gōng), αποσκοπούν ιδιαίτερα στη σωστή κατάσταση της σπονδυλικής στήλης. 
 
Η ακαμψία της ραχοκοκαλιάς σημαίνει την απαρχή του γήρατος στο σώμα συνεπώς είναι φυσιολογικό να αποτελεί μέριμνα στα παραδοσιακά συστήματα ιατρικής όπως το κινέζικο "Τσι Κουνγκ" για την πρόληψη της υγείας και της μακροζωίας. Ιδιαίτερα οι ασκήσεις των "8 Kομμάτιων του Mεταξιού" -  Πα Τουάν Τζιν 八段锦 (Bā Duàn Jǐn) έχουν σαν στόχο τη φυσική αποκατάσταση της υγείας της σπονδυλικής στήλης με 8 ειδικευμένες ασκήσεις. Ομαλή, φυσική και απλή κίνηση που βοηθά να κινηθεί κάθε σπόνδυλος ξεχωριστά σε διάφορες κατευθύνσεις κύρτωσης και στροφής διατηρεί τόσο τους μεσοσπονδύλιους δίσκους σε σωστή θέση όσο και στο να υπάρχει ομαλή κυκλοφορία του αίματος και της ζωτικής δύναμης στα νεύρα που διακλαδώνονται διαμέσου της σπονδυλικής στήλης. Το "μήνυμα" που λαμβάνει το σώμα καθώς και ολόκληρος ο οργανισμός από την σωστή τοποθέτηση της σπονδυλικής στήλης είναι μια αίσθηση ισορροπίας και εσωτερικής αρμονίας που δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια και μόνο βιωματικά μέσω της άσκησης, μπορεί να την νιώσει κανείς.
 
Οι Κινέζοι λένε χαρακτηριστικά ότι ενώ τα δέντρα έχουν τη ρίζα τους στη γη, ο άνθρωπος την έχει στον ουρανό. Πράγματι, η σωστή στάση του σώματος χαρακτηρίζεται από το αίσθημα ότι κάποιος "κρέμεται" από την κορυφή του κεφαλιού. Ενώ ο θόλος του κρανίου τραβιέται προς τα πάνω η λεκάνη πρέπει να είναι χαλαρή και το βάρος να μεταφέρεται στα πόδια έως τα πέλματα που ριζώνουν καλά στην γη. Οι δυο αυτές δυνάμεις διατηρούν τη σπονδυλική στήλη ίσια καθώς οι σπόνδυλοι βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς περιττές κυρτώσεις (λόρδωσης ή κύφωσης), κατανέμοντας το βάρος του κορμού σε όλους τους σπονδύλους εξίσου και όχι επιβαρύνοντας κάποιους από αυτούς.

Μια πολύ σπουδαία και εύκολη άσκηση που μπορεί κάποιος να κάνει είναι η εξής: Με ανοιχτά πόδια και λίγο τεντωμένα γόνατα, να αφήσει να πέσει χωρίς καμία πίεση το κεφάλι μπροστά και σιγά σιγά, με τα χέρια ριγμένα ελεύθερα μπροστά, να αφήσει να κυρτώσουν ένας ένας οι σπόνδυλοι μέχρι να "κρεμάσει" όλος ο κορμός (τα χέρια φτάνουν σχεδόν στο έδαφος). Ομοίως, από κάτω προς τα επάνω επαναφέρουμε έναν έναν τους σπονδύλους μέχρι να ορθώσουμε εντελώς τον κορμό και το κεφάλι στην αρχική του θέση. Το ίδιο επαναλαμβάνεται τρεις φορές. Μέσω αυτής της άσκησης, αμέσως θα νιώσει κάποιος το πόσο σημαντική είναι η σωστή θέση τον σπονδύλων στην συνολική αίσθηση του σώματος. Μπορεί να διαπιστώσει το πως η αναπνοή "ανοίγει" και όλο το σώμα ξεκουράζεται και αναζωογονείται. Έτσι η σπονδυλική στήλη γίνεται η "χορδή" που ενώνει την γη με τον ουρανό, η οποία "χορδίζεται" για να εναρμονίσει τη ζωή μας.


 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών