Ο "πλήρως" φωτισμένος Δάσκαλος

Ένας δάσκαλος του Τσαν είχε έναν πιστό, αλλά πολύ αφελή μαθητή, ο οποίος τον θεωρούσε ως ένα ζωντανό Βούδα. Μια μέρα ο δάσκαλος κατά λάθος κάθισε σε μια βελόνα. Ο δάσκαλος αυθόρμητα φώναξε "Ωχ!" και πήδηξε στον αέρα. Ο μαθητής έχασε αμέσως όλη την πίστη του και έφυγε, λέγοντας πως ήταν απογοητευμένος που διαπίστωσε ότι ο κύριός του δεν ήταν πλήρως φωτισμένος. Διαφορετικά, σκέφτηκε, πώς θα μπορούσε να πεταχτεί και να ουρλιάξει δυνατά;

Ο δάσκαλος λυπήθηκε όταν κατάλαβε ότι ο μαθητής του τον είχε αφήσει και είπε: "Αλίμονο! ...αν ήξερε ο φτωχός ότι στην πραγματικότητα ούτε "εγώ", ούτε η "βελόνα", ούτε το "Ωχ" πραγματικά υπάρχουν"

Σχόλιο μεταφραστή: Το "Τσαν" δεν κάνει διαχωρισμό του αντικειμένου από το υποκείμενο, ο διαχωρισμός της αίσθησης του "εγώ" από τον υπόλοιπο κόσμο, στην πραγματικότητα, είναι μια συμβατική (εικονική) διάκριση που είναι η αιτία της σύγχυσης του μυαλού. Η αυθόρμητη διαδραστικότητα με τα γεγονότα της ζωής χωρίς την προσκόλληση στο "εγώ" δημιουργεί συγκυρίες ελεύθερες από προβλήματα γιατί πολύ απλά τα προβλήματα είναι βασισμένα στην διάκριση του εαυτού μας από το περιβάλλον μας.

Από το "Εβδομαδιαίο Τσαν" του Ναού Σαολίν
Απόδοση: Παναγόπουλος Χρήστος 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών