Προφορά και τρόπος γραφής κινεζικών όρων στην Πιν Γιν 拼音 (Pīn Yīn)

Υπάρχουν δύο κύρια συστήματα στην απόδοση των κινεζικών χαρακτήρων με το λατινικό αλφάβητο. Ο παλαιότερος και πιθανώς ακόμα ο πιο διαδεδομένος στη δύση, είναι ο τρόπος Γουέι Σι Πιν Γιν 韦氏拼音 (Wéi shì pīnyīn). Ο νεότερος τρόπος είναι το σύστημα Χαν Γιού Πιν Γιν 汉语拼音 (Hànyǔ pīnyīn). Τα δύο συστήματα δίνουν αρκετά διαφορετικές απόψεις για τις ίδιες λέξεις και αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση...

Ο ακόλουθος πίνακας παρουσιάζει μια σύγκριση για μερικούς κοινούς όρους που βρίσκουμε στις πολεμικές τέχνες.

Wei-Shi Pin Yin

Han Yu Pin Υin

Tai Chi Chuan

Tai Ji Quan

Hsing I Chuan

Xing Yi Quan

Pa Kua Chang

Ba Gua Zhang

Kung Fu

Gong Fu

Chi Kung

Qi Gong

Συγκεκριμένα, το σύστημα Γουέι Σι Πιν Γιν κάνει εκτενή χρήση των αποστρόφων για να δείξει το ιδίωμα της προφοράς. Έτσι π.χ. το Τάι Τσι Τσουάν πρέπει κατάλληλα να γραφτεί ως T'ai Chi  Ch'uan. Αντίστοιχα, το σύστημα Χαν Γιού Πιν Γιν δίνει έμφαση στον τονισμό και πρέπει κατάλληλα να γραφτεί ως Tài Jí Quán. Στην παρούσα ιστοσελίδα χρησιμοποιούμε το σύστημα Χαν Γιού Πιν Γιν χωρίς τόνους που παραλείπονται για λόγους απλοποίησης. H μορφή Χαν Γιού Πιν Γιν είναι η πιο αποδεκτή για τους κινέζους.

Το σύστημα κινεζικών χαρακτήρων με το λατινικό αλφάβητο Γουέι Σι Πιν Γιν αναπτύχθηκε από τον Τόμας Φράνσις Γουέιντ (Thomas Francis Wade), έναν Βρετανό πρέσβης της Κίνας που δημοσίευσε το πρώτο κινεζικό βιβλίο στα αγγλικά το έτος 1867.

Το σύστημα κινεζικών χαρακτήρων με το λατινικό αλφάβητο Χαν Γιού Πιν Γιν αναπτύχθηκε από μια επιτροπή κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας 中华人民共和国 (Zhōng Huá Rén Mín Gòng Hé Guó) (1949) και εγκρίθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1958.

Ο "Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης" εξέδωσε το σύστημα Χαν Γιού Πιν Γιν ως το διεθνές πρότυπο το έτος 1982 και από τότε έχει υιοθετηθεί από πολλούς άλλους οργανισμούς. Αυτό το σύστημα με το λατινικό αλφάβητο έγινε το εθνικό πρότυπο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
 
Ο παρόν δικτυακός τόπος χρησιμοποιεί το σύστημα  Χαν Γιού Πιν Γιν για την απόδοση των Κινεζικών.
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών