Ζουό Τσαν 坐禅 (Zuò Chán) - Η πρακτική του διαλογισμού

Τα περισσότερα αρχαία συστήματα πολεμικών τεχνών εμπεριέχουν στις διδασκαλίες τους το διαλογισμό. Οι ανατολικές φιλοσοφίες αναζητούν δρόμους όπου ο ασκών να περνάει περισσότερο χρόνο σε ένα βαθιά χαλαρωμένο στάδιο. Αυτό είναι πολύ βασικό για την προσέγγιση των ανατολικών αρχών στις πολεμικές τέχνες: δυναμικότερη απόδοση στις πολεμικές τέχνες (Γου), "πνευματικότερη" ποιότητα ζωής (Τσαν) και καλύτερη υγεία (Γι).

Μέσα από τη συσσωρευμένη εμπειρία πολλών αιώνων πρακτικής αλλά και από πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, ανακαλύφθηκε ότι ο εγκέφαλος είναι δραστήριος ακόμα και την ώρα του ύπνου. Για να επιτύχουμε τη βαθιά χαλάρωση (νοητική, πνευματική και σωματική) καθώς και υψηλή απόδοση στις πολεμικές τέχνες είναι απαραίτητο να εξελιχθούμε στο στάδιο του διαλογισμού. Αυτό στη σημερινή καθημερινότητα είναι δύσκολο να το προσεγγίσει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Η πρακτική του διαλογισμού ή  πρακτική του "Τσαν", 坐禅 (Zuò Chán) όπως ονομάζεται στο Σαολίν Κουνγκ Φου, αποτελεί από μόνη της μια μορφή τέχνης. Η τέχνη που μας βοηθάει να κατανοήσουμε με τον πιο αντικειμενικό τρόπο ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον μας αλλά και στον εσωτερικό μας κόσμο.Έχει παρατηρηθεί πως απομονώνοντας τους εαυτούς μας σε ένα ήσυχο περιβάλλον μακρυά από εξωτερικά ερεθίσματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τον εγκέφαλο έτσι ώστε να μπορεί να παραμείνει ήρεμος για περισσότερο χρόνο. Όταν ξεκινάμε το διαλογισμό, ή κάποια άλλη στοχαστική άσκηση, τα εγκεφαλικά κύματα από τις συχνότητες άλφα και βήτα (κατάσταση ηρεμίας και εγρήγορσης αντίστοιχα) επιβραδύνονται σε κύματα θήτα και δέλτα (μεταβατικό στάδιο λίγο πριν τον ύπνο) με πιο πλατιές, μακριές και αργές συχνότητες. Το να μείνουμε συνειδητοί σε αυτή τη κατάσταση είναι κάτι που χρειάζεται υπομονή. Ο ανεκπαίδευτος νους έχει τη τάση να διασκορπίζει τις σκέψεις ή απλά να πέφτει για λήθαργο.Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, καθώς με την παρατήρηση και την εμπειρία μπορούμε να τελειοποιήσουμε την πρακτική μας. Οι δάσκαλοι των εσωτερικών τεχνών γνώριζαν αυτή τη δυσκολία των αρχάριων μαθητών και έτσι ανέπτυξαν μεθόδους, ειδικές στάσεις και σωματικές τοποθετήσεις για να διευκολυνθεί η εξάσκηση σε κατάσταση διαλογισμού: διαλογισμός σε καθιστή θέση ή όρθια, χρησιμοποιώντας δυναμικό οραματισμό (Τσι Κουνγκ) ή διαλογισμό σε αργή κίνηση (Ται Τσι, Σιν Γι Πα κ.α.).

Φτάνοντας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο χαλάρωσης, ο ασκών, κατορθώνει να βελτιώνει τις επιδόσεις όχι μόνο στις πολεμικές τέχνες αλλά και στην καθημερινότητά του. Είναι πιο αποδοτικός στις καθημερινές του δραστηριότητες καταφέροντας με λιγότερο κόπο και συγκρούσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όντας νηφάλιος και ψύχραιμος στις διάφορές περιστάσεις τα αντανακλαστικά του δεν είναι νευρικά και ενστικτώδη αλλά καίρια και σοφά που πηγάζουν όχι τόσο από το λογικό νου όσο από την καθαρή συνείδηση και τον διαυγή τρόπο αντίληψης.Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως η πρακτική στο διαλογισμό δεν αφορά μόνο το άδειασμα του μυαλού από σκέψεις. Οι σκέψεις απλώς συμβαίνουν σε ένα μεγαλύτερο χώρο μέσα στον οποίο μπορούμε να συσχετιστούμε με το σώμα μας, την αναπνοή μας και το περιβάλλον. Αυτή η αντίληψη από μόνη της αποτελεί το κλειδί για την απελευθέρωση της μπλοκαρισμένης ενέργειας που άλλες φορές την αντιλαμβανόμαστε σαν άγχος, στρες ή ακόμα και πόνο. Ένας ήρεμος νους, μπορεί να αφυπνίσει όλους τους μηχανισμούς αυτοίασης του σώματος πριν οι εσωτερικές ανισορροπίες εκδηλωθούν ως ασθένεια.

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών