Εκπαιδευτής & Μαθητής - Δάσκαλος & Απόστολος

Ο αληθινός λαμπρός "δάσκαλος" είναι βαθιά κρυμένος μέσα μας. Ο αληθινός απόστολος είναι ο μόνος που μπορεί τέλεια να απεικονίσει τη λαμπρότητα αυτού του δασκάλου. Αυτή είναι η μόνη κυριότητα. Ο αληθινός δάσκαλος εμφανίζεται όταν ο σπουδαστής είναι έτοιμος.
 
Ένας απόστολος μετά από μερικά έτη άσκησης με τον δασκαλό του πάει να ζητήσει την άδεια να φύγει. Μετά από 3 υποκλίσεις λέει στον δασκαλό του:
 - "Δάσκαλε εάν έφευγα τώρα;"
 - "Μείνε εδώ καλύτερα, μαθαίνεις ακόμα..." Απάντησε ο δάσκαλος.
 
Ο απόστολος έμεινε μετά από τις συμβουλές του δασκάλου. Μετά από μερικά έτη, αυτός ο απόστολος πήγε και πάλι στον δασκαλό του:
 - "Δάσκαλε, φεύγω".
 
Λέγοντας αυτές τις λέξεις υποκλίθηκε 3 φορές και άφησε το μοναστήρι. Οι σύντροφοί του απόστολοι εξεπλάγησαν με αυτήν την συμπεριφορά. Είπαν στον δάσκαλο:
 - "Πόσο αγενής είναι αυτός ο μοναχός. Δεν ζήτησε καν την άδειά σας..."
 - "Δεν χρειάζεται να πάρει την άδεια μου, δεδομένου ότι έχει γίνει και αυτός ένας δάσκαλος τώρα". Απάντησε ο δάσκαλος.
 
Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μεταξύ του δασκάλου και αποστόλου εαν ο απόστολος έχει αναπτυχθεί πραγματικά.
 
Ο ναός Σάο Λιν κτίστηκε το 495 μ.χ. Άρχισε τη λειτουργία του ως βουδιστικό μοναστήρι και έγινε αργότερα ένα σχολείο πολεμικών τεχνών. Σήμερα είναι και τα δύο. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει τον πραγματικό ρόλο του ναού, οι οποίοι οδηγούνται στην παρανόηση του πολιτισμού Σάο Λιν, της κληρονομιάς των προπατόρων και των διδασκαλιών. Τέλος, φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνουν όλοι οι άνθρωποι τις διδασκαλίες και φυσικά λίγοι τις ακολουθούν.

Σε αυτό το σημείο, είναι αρμόζον να γίνει σαφής η διαφορά μεταξύ του μαθητή με τον εκπαιδευτή και του αποστόλου με τον δάσκαλο. Όπως αναφέρεται, πολλοί άνθρωποι μπήκαν στο ναό, πολλοί είχαν διδαχθεί τις τέχνες Σάο Λιν και σχεδόν όλοι τους έγιναν εξαιρετικοί πολεμικοί καλλιτέχνες, αλλά λίγοι έγιναν απόστολοι και πεπειραμένοι αυτού που καλούμε κληρονομιά Σάο Λιν.
 
Ένας μεγάλος αριθμός μαθητών ήταν εκπαιδευμένοι στο ναό Σάο Λιν αλλά μόνο λίγοι διδάχθηκαν Σάο Λιν και έγιναν απόστολοι. Επίσης, υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτές που μπορούν να παρουσιάσουν το Σάο Λιν αλλά μόνο λίγοι πραγματικοί δάσκαλοι μπορούν να διδάξουν το πνεύμα του Σάο Λιν.
 
Ένας που εισέρχεται στο ναό και αρχίζει την κατάρτισή του, έχει την ευκαιρία να γίνει μαθητής ή απόστολος. Ένας μαθητής, απλώς μαθαίνει, δεν καταλαβαίνει απαραιτήτως την ουσία των διδασκαλιών ή δεν ακολουθεί τις διδασκαλίες. Δεν έχει σημασία εάν εκπαιδεύεται για χρόνια, εάν παίρνει βαθμούς, ή ακόμα και εάν διακρίνεται. Οποιοσδήποτε τίτλος είναι τυπικός. Ακόμα κι αν είναι κάτω από την καθοδήγηση ενός πραγματικού δασκάλου, είναι ανίκανος να την πραγματοποιήσει και βλέπει μόνο έναν απλό δάσκαλο, οι οποίες διδασκαλίες τον αφήνουν άθικτο. Αυτός εκπαιδεύεται και μπορεί να γίνει εκπαιδευτής αλλά όχι πραγματικός δάσκαλος.
 
Αφ' ετέρου, ένας απόστολος είναι μαθητής επίσης. Η διαφορά είναι ότι ένας απόστολος αφιερώνεται στον δασκαλό του και τις διδασκαλίες του και δεν δοκιμάζει τίποτα που διαπερνούν την ουσία της πορείας. Ο δλασκαλος και ο απόστολος έχουν μια στενότερη και δεμένη σχέση. Ο απόστολος ακολουθεί τον δάσκαλό του πιστά. Από αυτόν τον τρόπο ο απόστολος καταλαβαίνει τις διδασκαλίες και προσπαθεί να τις εφαρμόσει στη ζωή του/της.
 
Ένας δάσκαλος μπορεί να έχει περισσότερους από έναν αποστόλους και περισσότερους από έναν μαθητές (μερικοί από τους μαθητές αποφασίζουν να τον ακολουθήσουν), αλλά δεν είναι απαραίτητο όλοι τους να κατανοήσουν τελικά και να πετύχει η καλλιέργειά τους. Η πορεία ενός πραγματικού δασκάλου είναι πολύ δύσκολο να περπατηθεί.
 
Είναι το ίδιο όπως με την πορεία των διδασκαλιών Σάο Λιν. Πολλοί μπορούν να κληθούν μοναχοί Σάο Λιν ή μαθητές, αλλά λίγοι είναι πραγματικοί απόστολοι Σάο Λιν. Αυτή η αλυσίδα των δασκάλων και των αποστόλων έχει κρατήσει ζωντανή την ιστορία του βουδιστικού ναού Σάο Λιν και του σχολείου πολεμικών τεχνών. Οι δάσκαλοι βρίσκουν το έδαφος για να σπείρουν τους σπόρους της γνώσης ελπίζοντας κάποια ημέρα ότι οι σπόροι θα ανθίσουν. Με αυτόν τον τρόπο η γνώση διαβιβάζεται για χιλιάδες έτη.
 
"Ακολουθούσα πάντα με πίστη τα βήματά του δασκάλου μου, μέχρι που μια ημέρα τον έχασα. Αισθάνθηκα την απελπισία και σκέφτηκα ότι χάθηκα στα βήματά μου, αλλά όχι. Αντί της ακολουθίας των βημάτων του δασκάλου μου ακολουθούσα τις διδασκαλίες του και έτσι βρήκα τα βήματά μου και περπάτησα πάλι σύμφωνα με τα βήματα του δασκάλου μου, μαζί με τον δάσκαλό μου".
 
Η σχέση μεταξύ του δασκάλου και αποστόλου είναι βασισμένη σε τρεις αρχές:
  • Τσουάν Σιν (Quan Xin) Η αφοσίωση του αποστόλου σε έναν δάσκαλο.
  • Ντάρμα (Dharma) Η διδασκαλία που ο δάσκαλος εντυπώνει στον απόστολο.
  • Λινγκ τζουάν Τζινγκ (Ling Zhuan Jing) Η προσοχή του δασκάλου στον απόστολο.
Ένας πραγματικός δάσκαλος είναι μεγάλη ευλογία. Ακόμα κι αν ο απόστολος ή ο μαθητής πηγαίνει στραβά, ο δάσκαλος δεν παύει να τον φροντίζει. Ο απόστολος ή ο μαθητής μπορεί να αφήσει τον δάσκαλο, αλλά ο δάσκαλος δεν τον αφήνει ποτέ. Γεμίζει τους απόστολους ή τους μαθητές του με τις σκέψεις του, με τη ζωή του, με το πνεύμα του, με την ενέργειά του.
 
Καθίστε στα πόδια ενός τέτοιου δασκάλου γιατί όλοι οι άλλοι θα σας αφήσουν, αλλά εκείνος δεν θα σας αφήσει.
 
"Ένας δάσκαλος που δεν μπορεί να υποκλιθεί στον απόστολό του δεν μπορεί να υποκλιθεί στο Βούδα".
Σουνρίου Σουζούκι 铃木俊隆 (Shunryu Suzuki 1904 - 1971) - Δάσκαλος του βουδισμού Ζεν ή Τσαν
 
Αυτή η εργασία είναι βασισμένη στην αρχική εργασία πολλών άλλων όπως οι δάσκαλοι, Σι Γιαν Τζούο (Shi Yan Juo) και Σι Σου Σι 释素喜 (Shi Su Xi 1924 - 2006) - Δάσκαλοι του βουδισμού Τσαν (Ζεν).

 
Έρευνα: "Πηγή του Νεαρού Δάσους"


Αποστείλτε ένα σχόλιο

:
 

: (προαιρετικό)


: (προαιρετικό)


:
 
 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών