Η τέχνη του Σαολίν "Τσι Να" 少林 擒拿 (Shàolín Qínná)

Οι τεχνικές "κλειδώματος" είναι παρούσες σχεδόν σε κάθε μορφή πολεμικών τεχνών και είναι ευρέως γνωστές  ως "Τσιν Να". Αναφορές, που αφορούν στις τεχνικές αυτές, γίνονται στο Κουνγκ Φου του ναού Σαολίν και μπορούν να αναχθούν χρονικά ακόμα και πριν από τον Ταμό. Ο Μπάτουο, ο πρώτος ηγούμενος του ναού είχε έναν μαθητή, που ονομαζόταν Σενγκ Τσόου 僧稠 (Sēng Chóu 480 - 560), ο οποίος κατείχε μεγάλη σωματική δύναμη και πολλές δεξιότητες. Ο μύθος λέει ότι ο Σενγκ Τσόου μπήκε ανάμεσα σε μια πάλη ανάμεσα σε δύο άγριες τίγρεις και τις χώρισε χωρίς να τις βλάψει - μια επιχείρηση που απαιτεί θάρρος, σοφία και δεξιότητα. Σε μία πορεία άνω των 1.500 χρόνων ο ναός Σαολίν ανέπτυξε το δικό του Τσι Να, το οποίο μπορεί να περιγραφεί γενικά ως μια σειρά τεχνικών με άδειο χέρι, του οποίου οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν την πολύ καλή γνώση των ανθρώπινων οστών και τη δομή των τενόντων, γνώση των θέσεων των μεσημβρινών, του κυκλοφορικού συστήματος του Τσι και του αίματος, γνώση της σχέσης των εσωτερικών οργάνων και των πέντε στοιχείων, γνώση της αλληλεπίδρασης των εσωτερικών οργάνων μεταξύ τους, τη μελέτη των αλλαγών (Γιν και Γιανγκ), καθώς και γνώση όλων των μεταβατικών ακολουθιών. Με μια εμπεριστατωμένη γνώση, λοιπόν, των εσωτερικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, ο γνώστης του Τσι Να, θα μπορούσε, στη συνέχεια, να εφαρμόσει διάφορες τεχνικές, προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο στα ευάλωτα τμήματα του ανθρώπινου σώματος (αρθρώσεις / ζωτικά σημεία και μεσημβρινούς) και έτσι να αναγκάσει τον αντίπαλό του σε παράδοση.

Οι Αρχές

Το Τσι Να είναι μια επιδέξια πρακτική που απαιτεί την έξυπνη (λίγη) χρήση δύναμης. Η δεξιότητα περιλαμβάνει την "εκμετάλλευση" της δύναμης του αντιπάλου, ώστε να την επιστρέψει και να αντιμετωπίσει με αυτήν τον αντίπαλο. Αυτό είναι η γνωστή δεξιότητα του "χρησιμοποιώ μόλις τέσσερις ουγγιές για να εκτρέψω χίλια κιλά" 四兩撥千斤 (sì liǎng bō qiān jīn). Στη μελέτη των πολεμικών τεχνών, η δυνατότητα να γίνει η χρήση της δύναμης με επιδεξιότητα είναι το πιο σημαντικό. Εάν ένα άτομο είναι εξειδικευμένο, μπορεί να νικήσει τον αντίπαλό του χωρίς μεγάλη δαπάνη δύναμης. Αν ένα άτομο δεν είναι εξειδικευμένο, ακόμη και αν κατέχει πολλή δύναμη, μπορεί να μην είναι σε θέση να φτάσει στον "έλεγχο" του αντιπάλου. Είναι όπως όταν κάποιος προσπαθεί να σηκώσει ένα αντικείμενο. Όταν το αντικείμενο ανυψώνεται και συγκρατείται σωστά, αυτός που το βαστάζει δεν αισθάνεται τόσο το βάρος. Αντίθετα, αν το αντικείμενο ανυψωθεί και συγκρατείται αδέξια, το άτομο δεν θα είναι σε θέση να το κρατήσει, πόσο μάλλον να το μεταφέρει.

Αυτή είναι μια βασική ιδέα για οτιδήποτε απαιτεί σωματική δύναμη. Στο Τσι Να, όμως το θέμα δεν είναι απλά ένα άψυχο αντικείμενο, αλλά οι πιο σύνθετες και περίπλοκες ανθρώπινες λειτουργίες με συνδέσεις και μηχανισμούς κρυφούς στο μάτι. Για παράδειγμα, η κινητικότητα των άκρων ενός ατόμου εξαρτάται από τις αρθρώσεις και τους τένοντες που βρίσκονται σε μια ανεμπόδιστη κατάσταση και που ακολουθούν τη συνήθη λειτουργία τους. Εάν οι τένοντες πληγούν με οποιονδήποτε τρόπο, η κίνηση των αρθρώσεων θα επηρεαστεί δυσμενώς.

Στην εφαρμογή του Τσι Να, προσπαθούμε πάντα να κλειδώσουμε σημαντικούς τένοντες, ώστε να έχουμε την πιο άμεση και αποτελεσματική έκβαση. Ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία είναι ένα νεύρο που βρίσκεται στο άνω τμήμα του βραχίονα, το οποίο - όταν χτυπηθεί και ελεγχθεί σωστά - παράγει έναν αφόρητο πόνο που καθιστά το άτομο σχεδόν ανίσχυρο, χωρίς πολλή δύναμη. Αν σημαντικά νεύρα ή ζωτικά σημεία χτυπηθούν απότομα έστω για τουλάχιστον ένα δέκατο του δευτερολέπτου, ένα ισχυρό κύμα σοκ στέλνεται μέσω των νεύρων σε ολόκληρο το σώμα, το οποίο πλημμυρίζει και υπερδιεγείρει τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να καθιστά το σώμα ακίνητο για 3 με 7 δευτερόλεπτα - χρόνος επαρκής, για να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε να αφοπλιστεί και να χάσει τις αισθήσεις του πλήρως ο αντίπαλος. Φυσικά, εάν υπάρξει αστοχία, αυτό θα δώσει την ευκαιρία, στη συνέχεια, να αντιστραφούν οι όροι και να βρεθεί κάποιος στο έλεος του αντιπάλου.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό μέρος της φόρμουλας αφοπλισμού του αντίπαλου είναι η αρχή της χρήσης μεγαλύτερης δύναμης εναντίον του μικρότερου, ασθενέστερου σημείου του αντιπάλου. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το χέρι, για να αρπάξουμε ένα από τα δάχτυλα του αντιπάλου, αυτό θα του προκαλέσει αυτόματα τον μεγαλύτερο πόνο με ελάχιστη προσπάθεια ενώ ταυτόχρονα μας δίνει ευκαιρίες και για περισσότερα χτυπήματα.

Οι τεχνικές

Για να καταλάβει κανείς το Τσι Να, πρέπει να ξέρει ότι αυτές οι δύο λέξεις περιγράφουν διαφορετικές κινήσεις και έχουν διαφορετικές λειτουργίες. Συχνά και τα δύο χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό, αλλά δεν είναι ένα και το αυτό. Κατά τον έλεγχο του αντιπάλου, υπάρχουν γενικά δύο είδη δράσης: το χέρι "Γιάνγκ", στην οποία η παλάμη είναι στραμμένη προς τα επάνω κατά τη διάρκεια της ανοδικής κίνησης του χεριού, το χέρι "Γιν", στην οποία η παλάμη είναι στραμμένη προς τα κάτω κατά τη διάρκεια της προς τα κάτω κίνησης του χεριού. Για τις δύο τεχνικές χεριών Γιανγκ και Γιν το πιάσιμο & κράτημα της παλάμης είναι το επίκεντρο του ελέγχου. Αυτό ονομάζεται "Τσιν" 擒 (Qín) - αρπαγή. Το "Να" 拿 (Ná) - έλεγχος, είναι μια τεχνική (σπάνια χρησιμοποιείται μόνη της στις περισσότερες πολεμικές τέχνες), στην οποία ο αντίχειρας, ο δείκτης και το τρίτο από τα δάχτυλα έρχονται μαζί για να πλήξουν τα ζωτικά σημεία με έναν ακριβή και εστιασμένο τρόπο. Το "Να" χρησιμοποιείται όταν ελέγχουμε μικρά και πιο ασθενή τμήματα του σώματος του αντιπάλου, όπως τα δάχτυλα και τον καρπό. Αυτός ο μικρός μυς που χρησιμοποιείται για να κρατήσει ένα μολύβι, έχει μια ευελιξία ελέγχου πολύ μεγαλύτερη που ένας μέσος και μεγαλύτερος μυς δεν μπορεί να επιτύχει.

Για τα μέγιστα αποτελέσματα της ευελιξίας και του έλεγχου, ένας έμπειρος χειριστής των τεχνικών του Τσι Να πρέπει να αναπτύξει το "Να" των μυών για μεγάλη αποτελεσματικότητα. Λέγεται ότι τα τρία δάχτυλα πρέπει να είναι σε θέση να αδράξουν βάρος 180 λιβρών. Η σειρά σπουδαιότητας στο Τσι Να είναι η δύναμη, η ταχύτητα και η ικανότητα αξιολόγησης και αλλαγής της κατάστασης.

Η σημασία της δύναμης στο Τσι Να, στο οποίο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να καθοριστεί το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό όμως παράλληλα και με την ταχύτητα, είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί αρκετά. Ο ασκούμενος πρέπει να φροντίζει την εκπαίδευση των μυών, όχι για τον όγκο (της μυικής μάζας), αλλά για την ευκινησία κατά την εφαρμογή και στιγμιαία "έκρηξη" της δύναμης.

Μια άλλη σημαντική πτυχή που πρέπει τονιστεί είναι η ψυχική / ψυχολογική στάση του ασκούμενου. Πρέπει μέσα του να μαζέψει όλη του την ενέργεια και "με ένα χτύπημα να τελειώνουν όλα". Δύο εξίσου καλοί γνώστες Τσι Να μπορεί να ανταλλάξουν μια σειρά κινήσεων και αντεπιθέσεων, αλλά όταν κάποιος στην πραγματικότητα "κλειδώσει" τον άλλον, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ξεφύγει. Πρέπει κανείς να εκτελέσει τις κινήσεις του με μια αποφασιστική βεβαιότητα σαν αυτή να ήταν η τελευταία του κίνηση όπως επίσης πρέπει να είναι και σε θέση να αντιμετωπίσει γρήγορα μια κίνηση, έτσι ώστε να αποφύγει ένα κλείδωμα από τον αντίπαλο. Όλες οι ασκήσεις θα πρέπει να ασκούνται με αυτό κατά νου.

Σημειώνουμε ότι για να έχει αποτελεσματικότητα μια τεχνική πρέπει να δουλευτεί τουλάχιστον 3 χρόνια και να συνοδεύεται με ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης, ιδιαίτερα για τα δάκτυλα, τους καρπούς, για την ικανότητα δυνατού κρατήματος των χεριών και των δαχτύλων.

 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών