"Η θέση αλόγου" Μα Μπου 马步 (Mǎ Bù) και οι βασικές στάσεις του Σαολίν Κουνγκ Φου

H στάση Μα Μπου 马步 (Mǎ Bù) είναι η πιο σημαντική στάση του Σάο Λιν Γου Κουνγκ "Πολεμικό Κουνγκ Φου". Αν πραγματικά θέλετε να μάθετε καλό Γου Κουνγκ (Κουνγκ Φου), σας συμβουλεύουμε να εκτελείτε αυτή τη στάση τουλάχιστον επί μερικούς μήνες, πριν αρχίσετε το καθ' αυτό Γου Κουνγκ, όπως έκαναν οι σπουδαστές στο παρελθόν. Διαφορετικά, θα πρέπει να ασκηθείτε σε αυτή τουλάχιστον επί δύο βδομάδες και ύστερα να μάθετε άλλες στάσεις και φόρμες.

Υπάρχουν λόγοι που είναι τόσο σημαντική. Οι στάσεις αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο κτίζονται τα πρότυπα του Γου Κουνγκ και η στάση Mα Μπου θεωρείται η "μητέρα" όλων των στάσεων. Η δύναμη και η ικανότητα που προέρχονται απ'αυτήν, θα σας βοηθήσουν να εκτελέσετε σωστά και τις άλλες στάσεις. Ενισχύει τη δύναμη των ποδιών, αντικαθιστά την "παλιά" δύναμη με νέα δύναμη με την οποία μπορείτε, εκτός των άλλων ευεργετημάτων, να σπάτε τούβλα με τα πόδια και να βαδίζετε πολλά χιλιόμετρα χωρίς να νιώθετε κούραση κ.α.. Σε ορισμένες στιγμές, όταν η παλιά σας δύναμη έχει φύγει, αλλά η νέα δύναμη δεν έχει ακόμη συσσωρευτεί, τα πόδια σας μπορεί να είναι πολύ αδύναμα και ίσως να δυσκολεύεστε ακόμη και να ανεβείτε μια σκάλα. Μην ανησυχείτε, αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία και τα πόδια σας σε λίγο χρόνο θα είναι πάλι δυνατά.

Η εξάσκηση στο Mα Μπου χαμηλώνει επίσης το κέντρο βάρους σας από το στήθος σας, κάτω στο επίπεδο της κοιλιάς σας, κάνοντάς σας "ζωηρούς πάνω και σταθερούς κάτω", που σημαίνει ότι είστε σε εγρήγορση και καλά ισορροπημένοι τόσο σωματικά όσο και νοητικά. Τέλος, η εξάσκηση του δημιουργεί μια σφαίρα ζωτικής ενέργειας στο υπογάστριο νταν-τιεν (ενεργειακό πεδίο). Μόνον όταν διαθέτετε επαρκή ζωτική ενέργεια στο νταν-τιεν μπορείτε να ασκηθείτε αποτελεσματικά για εσωτερική δύναμη, επειδή είναι η πηγή από την οποία κυλάει η εσωτερική δύναμη.

Δίνονται εδώ μερικές επιβοηθητικές εξηγήσεις για την εξάσκηση του σωστού Μα Μπου. Το σώμα σας πρέπει να είναι ίσιο και οι μηροί σας παράλληλοι προς το έδαφος. Πρέπει να προσέξετε να μην σηκώνετε το σώμα σας όταν κουράζεστε, κάτι που αναπόφευκτα όλοι οι αρχάριοι το κάνουν σχεδόν χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Παρόλο που μπορεί να προκληθεί κάποια ένταση από τη στάση, χαλαρώστε το σώμα και το νου σας. Εστιάστε το νου σας στο υπογάστριο. Τα μάτια σας να είναι ανοιχτά ή κλειστά, αλλά δεν πρέπει να σκέφτεστε τίποτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντέχουν σε αυτή τη στάση ούτε ένα λεπτό αλλά εσείς θα πρέπει να την αντέχετε το λιγότερο πέντε λεπτά. 
Αν σας άρεσε αυτή η σελίδα, μοιραστείτε την!

Βρήκατε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα μας;
Μοιραστείτε την με τους φίλους σας με τους τρόπους που βρίσκονται αριστερά (πλευρικά) της σελίδας.

Εδώ πιθανόν να βρείτε κάποιες απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματά σας σχετικά με την άσκηση του
Σαολίν Κουνγκ Φου.

Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας δείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται.

Περισσότερα

Αν έχετε επιπλέον απορίες, οι εξειδικευμένοι δάσκαλοι των σχολών μας είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας

Διευθύνσεις & τηλέφωνα σχολών